Kina strammer grebet om Hongkong: Vil forbyde oprør og løsrivelse

Forslaget ventes at puste liv i Kina-kritiske protester.

I over et år har Hongkong været ramt af store protester og demonstrationer, hvor omdrejningspunktet har været kampen for et mere frit og demokratisk Hongkong. (Foto: © Thomas Peter, Scanpix)

Med måneders forsinkelse kan den årlige Folkekongres i Beijing endelig tage form. I morgen vil flere tusinde delegerede derfor diskutere retningen for Kina, og her vil Hongkong være på dagsordenen.

Kina ønsker nemlig at indføre en række 'sikkerhedsregler' i Hongkong, der skal 'forbedre' det nuværende system, der går under parolen "et land, to systemer".

Reglerne omfatter blandt andet et forbud mod oprør, forræderi og løsrivelse. Sidstnævnte vil gøre det svært at kræve uafhængihed af Kina.

- National sikkerhed er fundamentet for stabiliteten i landet. Beskyttelsen af national sikkerhed er af fundamental interesse for alle kinesere, herunder vores landsmænd i Hongkong, siger kongressens talsmand, Zhang Yesui, ifølge BBC.

Selvom der er lagt op til en diskussion af lovforslaget på morgendagens kongres, er det tvivlsomt, om egentlige diskussioner vil finde sted. Folkekongressen er nemlig kendt for at være afgjort på forhånd af kommunistpartiet.

Valg i september

Hongkong var i store dele af sidste år præget af voldsomme pro-demokratiske demonstrationer mod det kinesiske styre. Protesterne udsprang i marts af et andet kontroversielt lovforslag, der ville muliggøre udlevering af mistænkte og kriminelle til retsforfølgelse i Kina.

Forslaget blev siden trukket tilbage, men demonstrationerne udviklede sig i stedet til en mere generel protest mod stigende kinesisk indflydelse på livet i Hongkong.

Befolkningen i Hongkong kan til september se frem til valg, efter at kandidater fra Hongkongs demokratibevægelse ved lokalvalg sidste år vandt flertal i 17 ud af 18 distriktsråd i byen.

Før valget kontrollerede regeringstro kandidater samtlige 18 råd.

  • Demonstranter er igen gået på gaden i Hongkong. (Foto: © Isaac Lawrence, Scanpix)
  • Demonstrationerne startede som reaktion på et forslag om en ny kontroversiel udleveringsaftale med Kina. (Foto: © Isaac Lawrence, Scanpix)
1 / 2

Nye demonstrationer ventes

Selvom coronapandemien for en stund lagde en dæmper på de regeringskritiske protester, har modstanden mod kinesisk indflydelse atter indfundet sig i Hongkongs gader.

Samtidig blev flere pro-demokratiske lovgivere smidt ud, da parlamentet i mandags behandlede et forslag, der vil gøre det ulovligt at udvise foragt for Kinas nationalmelodi.

Blandt andet er der til flere fodboldkampe blevet buhet, imens nationalsangen blev fremført.

- Hvis Hongkong var et demokrati, ville slagsmål ikke være nødvendige, lød det fra medlemmet Eddie Chu.

- Beklageligvis er vi tvunget til at reagere på denne måde. Og jeg forudser flere slagsmål inde i såvel som uden for parlamentet, sagde han til BBC.

Her kan du se, hvordan det gik til, da lovgivere i mandags demonstrerede mod et lovforslag om Kinas nationalmelodi.